Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem
Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem to wspaniały, zdrowy dodatek do dań głównych wegetariańskich lub mięsnych. Dodatkową zaletą tego dania jest jego szybkie przygotowanie.
Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem to wspaniały, zdrowy dodatek do dań głównych wegetariańskich lub mięsnych. Dodatkową zaletą tego dania jest jego szybkie przygotowanie.
Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem to potrawa łagodna, o lekko słodkim smaku. Zwolennicy pikantniejszych potraw mogą dodać 2-3 papryczki chili i smażyć je razem z czosnkiem i selerem naciowym.
Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie to chińskie danie w gęstym brązowym, apetycznie wyglądającym sosie. Zamiast z mięsa kaczki można tą potrawę przygotować z piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.
Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.
Gruszki z bakaliami i imbirem to chiński orzeźwiający deser owocowy. Można go serwować po posiłku ale Chińczycy słodkie potrawy podają także jako przekąskę między głównymi daniami.
Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).
Małże z grzybami shitake i brokułami to pyszne, lekko ostre danie, które można podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia.
Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno to danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się dużą ilością stosowanych przypraw i jest zazwyczaj bardzo ostra. Ilość dodanej papryczki można dostosować do swoich upodobań kulinarnych.
Tapioka z owocami to chiński deser z użyciem dużych kuleczek tapioki. Odświeżający owocowy deser, bardzo oryginalny i atrakcyjny wizualnie.
Wieprzowina Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronu i wieprzowiny w aromatycznym sosie. “Lo main” oznacza “wymieszany makaron”, ponieważ makaron nie jest smażony tylko wymieszany z usmażonym mięsem i sosem pod koniec przygotowania potrawy. Oryginalnie danie serwowane jest z rzadkim sosem opcjonalnie możemy zagęścić sos 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej.