Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).

Czytaj dalej

Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik "glukomannan" o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.

Czytaj dalej

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!

Czytaj dalej

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem to propozycja dla osób mających ograniczony dostęp do dobrej surowej ryby lub mających opór przed jedzeniem ryby na surowo. Wędzony pstrąg nie jest tradycyjnym japońskim dodatkiem ale w polskich warunkach jest wręcz idealnym składnikiem: łatwo dostępnym, smacznym i przystępnym cenowo. Użyty przeze mnie papier sojowy jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują wodorostów nori, jest stosunkowo drogi ale koszt ok. 3 zł na dużą rolkę futomaki nie jest zaporowy (oczywiście sushi to możemy zawinąć także w tradycyjne nori). Cieniutkie płaty papieru sojowego świetnie poddają się zwijaniu i formowaniu w maki sushi a ich przeźroczystość sprawia, że można układać na nich różne wzorki np. ze szczypiorku lub sezamu (robimy to przed nałożeniem ryżu na papier). Zamiast ogórka możemy także użyć marchewki doda ona kawałkom żywego koloru (tak na prawdę ze względów estetycznych powinienem użyć właśnie marchewki ale akurat nie miałem pod ręką).

Czytaj dalej

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi to bardzo proste lecz oryginalne (również wizualnie) danie o niespotykanym smaku, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Do jego przygotowania niezbędne są kultowe japońskie Umeboshi - okrągłe marynowane śliwki o zabójczym słono-kwaśnym smaku, dostępne w naszym sklepiku w wersji oryginalnej oraz z dodatkiem pachnotki zwyczajnej.

Czytaj dalej

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)

0
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!

Czytaj dalej

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki) to tradycyjne japońskie sushi z bardzo popularną w Japonii marynowaną, słono-kwaśną śliwką Ume (Umeboshi) i ogórkiem. Umekyu maki wykonuje się jako cienką rolkę tzw. hosomaki z 1/2 płata nori, dlatego 1 szklanka ugotowanego ryżu starczy na 2 rolki. Hosomaki tnie się zawsze na 6 kawałków (a nie na 8 kawałków jak normalne maki). Śliwka Ume jest w Polsce bardzo trudno dostępna, na szczęście znajdziecie ją w naszym sklepiku. Jedna paczuszka 100g zawiera 10 śliwek, starczy na 5-7 rolek Umekyu (na jedną rolkę 1,5-2 śliwki). Dzięki użyciu słono-kwaśnego Umeboshi smak tego sushi jest bardzo charakterystyczny, specyficznie japoński, na pewno warto spróbować.

Czytaj dalej

Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll) to jedna z moich ulubionych odmian sushi. Przepis ten jest bardzo praktyczny ponieważ umożliwia wykorzystanie nieregularnych kawałków pozostałych po cięciu tuńczyka na paski do maki sushi lub plasterki do nigiri sushi. Do przygotowania tego maki możemy użyć najwyższej jakości tuńczyka Saku do sashimi lub niższej jakości filetu z tuńczyka. Różnica w smaku jest nieznaczna a różnica w cenie ryby dwukrotna. W potrzebie, do przygotowania pasty, możemy nawet użyć tuńczyka z puszki, nie jest najgorszy ale smak znaczącą rożni się tuńczyka surowego. To sushi jest po prostu znakomite, na kilkanaście rodzajów maki sushi, które jadłem to przypadło mi najbardziej do gustu. W oryginalnym przepisie do zaostrzenia siekanego tuńczyka używa się bardzo drogiego japońskiego oleju sezamowego z chili La Yu. Bardzo podobny efekt możemy osiągnąć przy pomocy oleju sezamowego i sosu chili. Ilość sosu chili używamy zgodnie z naszym gustem od 1/4 do całej łyżeczki (ja użyłem całą).

Czytaj dalej

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest... zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.

Czytaj dalej

Inari sushi (inarizushi) – sushi w torebkach sojowych