Banany w mleku kokosowym

Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny
Bardzo łatwy i szybki do wykonania deser a do tego świetnie smakuje. Cały charakter daniu nadaje gęste mleko kokosowe.

Czytaj dalej

Ryż gotowany metodą absorpcji

0
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.

Czytaj dalej

Kaczka z ananasem po tajlandzku

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 9 ocen
Do wykonania tej potrawy użyłem frytowanej piersi kaczki, zamiast frytowania równie dobrze możemy upiec ją w piekarniku i potem pociąć na plasterki. Danie serwować z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej