Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe) to rodzaj indyjskich wegetariańskich smażonych placków, jadanych jako dodatek do dań lub solo jako przekąska. Bahji cebulowe podaje się często w restauracjach jako przekąskę przed daniem głównym. Bhaji cebulowe możemy wykonać w wersji pikantnej z chili lub łagodnej ze słodka papryką.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka chili mielonego lub papryki słodkiej w proszku
- 1 szt. jajka roztrzepanego
- 1 i 1/4 szklanki wody zimnej
- 4 szt. cebuli dużych, pokrojonych w cienkie plasterki
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- sól do smaku
- kilka łyżek oleju do smażenia
Dodatki
Składniki
Dodatki
|
Sposób przygotowania
- Smażyć z obu stron na rumiane, niewielkie placuszki.
Udostępnij ten przepis
tak sprawdziłam i jest bardzo smakowite danie, ale z braku białej cebuli używałam czerwonej cebuli.