Przepis na Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką
Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką to kolejny przepis na chirashi sushi (sushi na talerzu). Tym razem w wersji wegetariańskiej z marynowanym na ostro tofu i pieczoną papryką. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania i miłe dla oka danie z oryginalnymi składnikami.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 paczka tofu zwartego
- 1 szt. papryki czerwonej
Marynata do tofu:
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 4 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mirinu
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1/2 płata wodorostów nori pociętego w kostkę 1x1cm
Dodatki:
Składniki
Marynata do tofu:
Do przybrania:
Dodatki: |
Sposób przygotowania
- Ryż do sushi przygotować wg. przepisu. W czasie gotowania ryżu wykonać punkt 2 i 3.
- Paprykę zawinąć w metalową folię i włożyć do gorącego piekarnika i piec aż sczernieje. Przestudzić, obrać i pokroić w paski.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz