Przepis na Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 33 oceny
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.

KARP SERWOWANY W CAŁOŚCI

Chińczycy podobnie jak Polacy uwielbiają karpia, jednak inaczej niż u nas serwują go zazwyczaj w całości. W oryginalnym przepisie do przygotowania tej potrawy stosuje się właśnie niewielkiego karpia. Wypatroszona i oczyszczona ryba jest nacinana głęboko z obu stron, marynowania a następnie smażona w cieście na głębokim oleju. Rybę następnie serwuje się w całości polaną sosem, a uczestnicy posiłku odrywają pałeczkami kawałki ryby prosto ze wspólnego talerza, ewentualnie odrywają większy kawałek i przekładają na swój talerzyk. Podczas moich kilku wizyt w Chinach miałem okazję kilka razy jeść tak przygotowanego karpia. Ryba była smażona sauté lub w cieście, czasami gotowana na parze, sos prawie zawsze był pikantny (najwyraźniej Chińczycy preferują karpia na ostro).

CHRUPIĄCA RYBA W SŁODKO PIKANTNYM SOSIE Z FILETU

W Polskich warunkach serwowanie całej wspólnej ryby jest osobliwe i może spowodować jedynie zakłopotanie biesiadników. Biorąc to pod uwagę wykonałem Chrupiącą rybę z filetu z dorsza (ale można użyć każdą inną ulubioną rybę). Po kilku podejściach do dania przekonałem się, że filet powinien mieć skórę, dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Przedstawiony przepis zawiera instrukcje wykonania dla całego karpia jak i filetu. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • woda (ok. 3/4 szklanki)
Dodatek:
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • woda (ok. 3/4 szklanki)
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Karpia wypatroszyć, obrać z łusek, głowę zostawić (filet pociąć na kawałki na jedną porcję). Ponacinać rybę głęboko z obu stron w romby o szerokości 1 cm (grube filety ponacinać tylko od strony ze skórą, cienkich nie nacinać).
    Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie cięcie ryby
  2. Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej karpia i często obracając marynować 20 minut (filety ułożyć w naczyniu skórą do dołu i polać każdy kawałek marynatą, obracanie nie jest konieczne).
    Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie marynowanie ryby
  3. Posiekać imbir, dymkę i papryczki chili (usunąć pestki), wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki na sos. Mąkę wymieszać z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki).
    Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie cięcie warzyw
  4. W woku rozgrzać 2 szklanki oleju. Rybę wyjąć z marynaty, obsypać mąką kukurydzianą i następnie zanurzyć całą w cieście. (Kawałki filetów wyjąć z marynaty i obsypać mąką, następnie każdy kawałek ryby zanurzać w cieście i kłaść na olej).
  5. Włożyć karpia do oleju i smażyć przez 8-10 min kilka razy przewracając na drugą stronę (filet smażyć 2-3 min z każdej strony). Usmażona ryba powinna być chrupiąca i zarumieniona. Wyjąć z oleju, osączyć, trzymać w cieple.
    Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie smażenie ryby
  6. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, imbir, dymkę i chili.
    Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie smażenie warzyw
  7. Dodać przygotowany sos, zagotować aż zgęstnieje.
    Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie sos
  8. Rybę polać gorącym sosem i serwować. Można też podać rybę i sos oddzielnie w miseczce. Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.
    Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie danie
Udostępnij ten przepis

Komentarze

  • Jacek #1

    na zdjęciach to jest dorsz, a nie karp

    Odpowiedz

  • Przemek Przesmycki #2

    Zgadza się danie jest wykonane z filetu z dorsza. W przepisie podawane są instrukcje dla całego karpia i alternatywnie filetu rybnego. Danie wykonałem z filetu z dorsza, co jest opisane we wstępie. Pozdrawiam

    Odpowiedz

  • Ania #3

    Ryba (polędwiczka z dorsza) po raz kolejny zachwyciła gości. Z przepisu tego korzystam już od bardzo dawna, jest doskonały. Osobiście robię trochę więcej sosu.

    Odpowiedz

  • Gospocha #4

    Dzięki temu przepisowi moja rodzina chętnie jada rybę :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.