Przepis na Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 33 oceny
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.
KARP SERWOWANY W CAŁOŚCI
Chińczycy podobnie jak Polacy uwielbiają karpia, jednak inaczej niż u nas serwują go zazwyczaj w całości. W oryginalnym przepisie do przygotowania tej potrawy stosuje się właśnie niewielkiego karpia. Wypatroszona i oczyszczona ryba jest nacinana głęboko z obu stron, marynowania a następnie smażona w cieście na głębokim oleju. Rybę następnie serwuje się w całości polaną sosem, a uczestnicy posiłku odrywają pałeczkami kawałki ryby prosto ze wspólnego talerza, ewentualnie odrywają większy kawałek i przekładają na swój talerzyk. Podczas moich kilku wizyt w Chinach miałem okazję kilka razy jeść tak przygotowanego karpia. Ryba była smażona sauté lub w cieście, czasami gotowana na parze, sos prawie zawsze był pikantny (najwyraźniej Chińczycy preferują karpia na ostro).CHRUPIĄCA RYBA W SŁODKO PIKANTNYM SOSIE Z FILETU
W Polskich warunkach serwowanie całej wspólnej ryby jest osobliwe i może spowodować jedynie zakłopotanie biesiadników. Biorąc to pod uwagę wykonałem Chrupiącą rybę z filetu z dorsza (ale można użyć każdą inną ulubioną rybę). Po kilku podejściach do dania przekonałem się, że filet powinien mieć skórę, dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Przedstawiony przepis zawiera instrukcje wykonania dla całego karpia jak i filetu. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g filetu rybnego ze skórą lub małego karpia
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 1 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
Sos:
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bulionu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ciasto
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- woda (ok. 3/4 szklanki)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Ciasto
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzać 2 szklanki oleju. Rybę wyjąć z marynaty, obsypać mąką kukurydzianą i następnie zanurzyć całą w cieście. (Kawałki filetów wyjąć z marynaty i obsypać mąką, następnie każdy kawałek ryby zanurzać w cieście i kłaść na olej).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
na zdjęciach to jest dorsz, a nie karp
Zgadza się danie jest wykonane z filetu z dorsza. W przepisie podawane są instrukcje dla całego karpia i alternatywnie filetu rybnego. Danie wykonałem z filetu z dorsza, co jest opisane we wstępie. Pozdrawiam
Ryba (polędwiczka z dorsza) po raz kolejny zachwyciła gości. Z przepisu tego korzystam już od bardzo dawna, jest doskonały. Osobiście robię trochę więcej sosu.
Dzięki temu przepisowi moja rodzina chętnie jada rybę :).
Dodaj komentarz