Chrupiąca ryba w ziołach z sosem pomidorowym
Aromatyczna, pyszna i zdrowa ryba urozmaici niejeden posiłek. Można podawać ją jako danie główne na ciepło z ryżem basmati ale również na zimno jako przystawkę do innych dań.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 2szt. filetu rybnegonp. dorsza (150-200g każdy)
  • trochę solido posypania ryby
  • trochę pieprzudo posypania ryby
  • 4łyżki oleju do smażenia
Mieszanka ziół:
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Kolendrę i natkę opłukać, otrząsnąć z wody, oberwać listki i posiekać (niezbyt drobno).
  2. Włożyć zioła do miski, dodać pokrojony imbir, przyprawę garam masala i wymieszać.
  3. Opłukać filety w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić każdy z obydwu stron. Obtoczyć rybę w mieszance ziołowej dociskając ją mocno. Posypać pieprzem i odstawić na bok.
  4. Przygotować sos. W tym celu rozgrzać 1 łyżkę oleju w woku lub patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić nie doprowadzając do zrumienienia. Dodać pokrojone pomidory i wymieszać. Wsypać paprykę słodką, chili, doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
  5. W drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Kiedy olej zadymi włożyć filety i smażyć do zrumienienia, po czym odwrócić filety i smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać rybę polaną z sosem z pomidorów z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego.