Chrupiące placuszki ryżowe
Chrupiące placuszki ryżowe można usmażyć z innymi składnikami np. z dodatkiem groszku zielonego lub ziaren kukurydzy. Bardzo małe placuszki można podawać jako przekąskę do piwa czy wina.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotować ryż i przestudzić.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, pierz.
  3. Wbić jajko i wlać połowę wody. Wymieszać gładkie ciasto, wlać resztę wody, sos sojowy i wymieszać.
  4. Wsypać ugotowany ryż, ziarna sezamu, czosnek i szczypiorek. Wymieszać wszystko starannie.
  5. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i nakładać 1 czubatą łyżkę ciasta na 1 placuszek. Smażyć 2-3 minuty, gdy spód się zrumieni odwracać i smażyć jeszcze minutę z drugiej strony.
  6. Wyjmować na papierowy ręcznik, w który wsiąknie nadmiar oleju.
  7. Podawać z ulubionym sosem i/lub surówką.