Chrupiący makaron sojowy
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Bardzo ciekawe zastosowanie makaronu sojowego. Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2-3 sek, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje
4porcje
Porcje
4porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W woku rozgrzać mocno olej (powinien zadymić), następnie ogień zmniejszyć na średni. Suchy makaron sojowy (bez gotowania) wrzucać małymi porcjami (kilkukrotnie zwiększy objętość)
  2. Makaron po 2-3 sek gwałtownie spęcznieje.
  3. Wyjąć na papierowy ręcznik w celu osączenia. Używać jako dodatek do dań z sosem, a także do dekoracji dań.