Czosnkowe krewetki w sosie
Czosnkowe krewetki w sosie to klasycznie wykonane chrupiące chińskie danie. Główny składnik dania (krewetki) smaży się w panierce i podaje w dobrze doprawionym sosie z duża ilością czosnku. Krewetkami należy połączyć z sosem tuż przed podaniem aby utrzymać chrupkość panierki. Danie podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.01.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
  • 15szt. krewetek Black Tiger
  • 1szklanka oleju do smażenia
  • 2szt. szalotkilub 2 cebulki z dymki
  • 6ząbków czosnku
  • 1łyżeczka pasty z imbirulub świeżego imbiru
  • trochę cukru(opcjonalnie)
Panierka:
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. 2 łyżki mąki kukurydzianej mieszamy z octem ryżowym i odrobiną wody. Wody dodać tyle aby otrzymać gęste ale lejące się ciasto. Ciasto mieszamy z krewetkami, następnie smażymy krewetki na 1-2cm oleju. Usmażone krewetki osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
  2. Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekane szalotki, czosnek i pastę imbirową.
  3. Po około minucie dodajemy wmieszany sos. Smakujemy jeśli sos jest zbyt kwaśny (od passaty) dodajemy odrobinę cukru. Następnie podgrzewamy sos aż zgęstnieje, dodajemy krewetki. Wszystko razem podgrzewamy i podajemy z gotowanym ryżem jaśminowym. Pycha!