Gołąbki po chińsku
Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską. Gołąbki podajemy z gotowanym brązowym ryżem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.07.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Składniki
  • 10liści kapusty pekińskiej
  • 200g piersi kurczakapokrojonej w drobną kostkę
  • 3szt. grzybów shitakepokrojonych w drobna kostkę
  • 1/4szt. papryki czerwonejpokrojonej w drobną kostkę
  • 1/2szt. cebulipokrojonej w drobną kostkę
  • 3ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 1szt. marchewkistartej na grubej tarce
  • 2cm świeżego imbirustartego na tarce lub posiekanego
  • 2łyżki orzeszków ziemnychuprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 2łyżki natki pietruszkipokrojone w spore kawałki
  • 1łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2łyżki sosu sojowego
  • 2łyżki oleju sezamowego
  • 1szt. jajkaroztrzepanego
  • 2łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
  1. Liście kapusty pekińskiej zalać wrzątkiem, po 2 minutach wyjąć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.
  2. Ugotować pierś kurczaka i pociąć w drobną kostkę.
  3. Pokroić wszystkie składniki, grzyby przed pocięciem namoczyć przez 10 minut w gorącej wodzie, marchew zetrzeć na tarce.
  4. W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, paprykę, cebulę i czosnek i smażyć mieszając 1 minutę. Dodać startą marchew i imbir, ciągle mieszając smażyć następne 2 minuty.
  5. Przełożyć do dużej miski, lekko przestudzić i dodać pokrojone mięso, orzeszki, natkę pietruszki i rozmącone jajko. Posypać 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, wlać olej sezamowy i sos sojowy. Wszystkie składniki starannie wymieszać.
  6. Liście kapusty położyć na stolnicę i układać na nich równe części nadzienia.
  7. Następnie rolować zaginając brzegi do środka, zaczynając od miękkiej części liścia.
  8. W ten sposób uformować wszystkie gołąbki.
  9. Tak zrobione zgrabne paczuszki układać ściśle w bambusowym parowniku, twardą częścią do dołu.
  10. Parownik bambusowy ustawić na woku lub garnku wypełnionym niewielką ilością wody i gotować gołąbki pod przykryciem przez 20 min.
  11. Podawać z gotowanym ryżem brązowy i ze swoim ulubionym sosem (sos słodki chili, sos hoisin, sos śliwkowy etc.).