Grillowana ryba z grzybami shitake
Grillowana ryba z grzybami shitake to smaczne i dietetyczne danie rybne z kuchni japońskiej. Dla miłośników grillowania może to być ciekawa odmiana od wszechobecnej kiełbaski i karkówki. Delikatnie przyprawioną rybę grilluję się razem z grzybem shitake w paczuszce z folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje ona w sobie większość aromatycznych soków.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
30minut moczenie grzybów
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
30minut moczenie grzybów
Składniki
  • 2kawałki filetu z łososialub soli, bez skóry
  • 2szt. grzybów shitakewymoczone w wodzie przez 20 minut, bez ogonków
  • 2łyżki sakelub białego wytrawnego wina
  • szczypta solido smaku
  • kilkagałązek świeżej kolendrydo dekoracji
  • 1szt. limonkilub cytryny
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i ułożyć na nich filety ryby.
  2. Rybę skropić sake i na wierzchu położyć kapelusze shitake i listki kolendry.
  3. Brzegi folii podnieść do góry i zawinąć tak aby powstały pakieciki.
  4. Tak przygotowane paczuszki grillować lub piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 10min.
  5. Nierozwinięte z folii filety podawać z ćwiartkami cytryny z gotowanym ryżem japońskim.