Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką to ciekawa propozycja na sezon grillowy lub całoroczne domowe grillowanie. Zamiast nieśmiertelnej kiełbaski chcemy zaproponować Wam znakomite danie na grilla w wydaniu orientalnym. Jest proste w przygotowaniu a efekt końcowy z pewności zadowoli nawet najwybredniejszych gości. Soczysty ananas w połączeniu z grillowanym mięsem w intensywnej imbirowo-cytrusowej marynacie tworzy wspaniały i oryginalny posiłek. Danie można zaserwować z gotowanym ryżem ale na grillu praktyczniej będzie zjeść z przypieczonym chlebkiem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

10.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Passive Time
45minut
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Passive Time
45minut
Ingredients
  • 1/2kg polędwiczki wieprzowej
  • 1szt. ananasaświeżego lub z puszki, pociętego w plastry
  • 1pęczek cebuli dymki
Marynata:
Instructions
  1. W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty.
  2. Polędwiczkę pokroić na plastry grubości 1,5 cm (z polędwiczki 500g wyjdzie 14-16 sztuk) i każdy delikatnie rozbić dłonią na kotlety.
  3. Odlać połowę marynaty i dokładnie wymieszać z mięsem.
  4. Ananasa pociąć na półplasterki, z dymki odciąć górną część (potrzebujemy dolnej białej części i najgrubszego kawałka zielonej części), włożyć do pozostałej marynaty. Wszystko marynować w lodówce min. 45 min, można też zostawić w marynacie na cała noc.
  5. Wyjąć mięso, ananasa i dymkę z marynaty. Rozgrzać grill i najpierw położyć mięso. Smażyć 3-4 min z każdej strony.
  6. Przesunąć mięso na brzeg grilla (podgrzewanie), położyć ananasa i grillować 2 min z każdej strony, na koniec dołożyć dymkę, grillować 1-2 min. Przełożyć na talerz i zajadać ze smakiem! Każda pojedyncza porcja powinna składać się z polędwiczki, półplasterka ananasa i łodyżki dymki.