Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili
Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili to pyszne danie, które można można przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu. Składnikiem marynaty jest wino ryżowe, który nie tylko zmiękcza mięso, ale też nadaje wspaniałego smaku i zapachu. Ulatnia się w czasie grillowania, to też nie należy obawiać się jego obecności w daniu. Osoby, które nie mają dostępu do wina ryżowego mogą go zastąpić wytrawnym Sherry a ostatecznie białym wytrawnym winem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
2godziny
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
2godziny
Składniki
  • 6-8szt. skrzydełek kurczaka
  • 2łyżki cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Marynata:
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  2. Skrzydełka umyć, oczyścić, zalać marynatą i odstawić na 2 godziny.
  3. Wyjąć mięso z zalewy i położyć na ruszt rozgrzanego do 220 st C piekarnika lub na grill i piec do zrumienienia. W czasie opiekania smarować od czasu do czasu marynatą.
  4. Pod koniec pieczenia pozostałą marynatę wlać do rondelka, dodać dymkę i podgrzewać przez 2 minuty do lekkiego zgęstnienia. Uzyskany sos podać jako dip do skrzydełek. Serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.