Grillowany bakłażan w marynacie miso (by Magda Klimczak)
Grillowany bakłażan w marynacie miso to kolejna nasza propozycja na grillowe imprezy. Bardzo smaczne, oryginalne i dietetyczne danie wegetariańskie inspirowane kuchnią japońską. Co prawda pogoda w tym miesiącu (kwiecień 2017) nie rozpieszcza ale warto wydrukować sobie ten przepis i błysnąć na najbliższym grillowaniu jak tylko pogoda na to pozwoli:).

Od Autorki:

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest piękny, pyszny i można z niego wyczarować prawdziwe cuda. Tym razem proponuję go w wersji grillowej, grillowany bakłażan w marynacie miso będzie idealnym dopełnieniem mięs i ryb. Azja kocha bakłażana, ja kocham Azją a mam nadzieję, że Wy pokochacie ten przepis. Smacznego!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.01.2021
Porcje Czas przygotowania
3osoby 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 1godzina
Porcje Czas przygotowania
3osoby 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 1godzina
Składniki
  • 1szt. bakłażana
Marynata:
Dodatki:
  • 1szt. cebuli dymkiposiekanej
  • 1/2pęczka świeżej kolendryporwanej na kawałki
  • 1szt. papryczki chiliświeżej lub marynowanej, pociętej w plasterki
  • 1łyżka sezamu białego
Sposób przygotowania
  1. W małym rondelku podgrzewamy składniki marynaty: pastę miso, mirin, cukier, olej sezamowy i imbir. Pastę dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  2. Bakłażana tniemy w plastry i marynujemy w przygotowanej paście ok. 1 godzinę.
  3. Rozgrzewamy grill, układamy plastry bakłażana i grillujemy smarując kilkukrotnie marynatą przez około 8-10 min, aż bakłażan zmięknie. Warzywa podajemy z dymką, kolendrą, papryczką chili i sezamem, pycha!