Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis
Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 1,5godziny
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2osoby 1,5godziny
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
  • 300g wieprzowiny(łopatka, schab, szynka), pokrojonej w kostkę
Marynata:
Pozostałe składniki:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Wieprzowinę wymieszać z sosem sojowym, czosnkiem, pieprzem i schować do lodówki na minimum godzinę.
  2. Rozgrzać olej w woku, wrzucić grzyby, dymkę, chili oraz imbir. Smażyć przez minutę mieszając. Dodać mięso i nadal smażyć aż wieprzowina zmieni kolor.
  3. Wlać mleczko i sos ketjap manis, wymieszać i zmniejszyć płomień. Gotować około godziny od czasu do czasu mieszając.
  4. Pod koniec wlać sok z limonki. Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.