Indyjska zupa dyniowa
Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.06.2019
Porcje Czas przygotowania
6osób 40minut
Porcje Czas przygotowania
6osób 40minut
Składniki
  • 1kg dyniupieczonej
  • 1łyżka oleju do smażenia
  • 1szt. cebuliposiekanej
  • 2ząbki czosnkuwyciśniętego lub posiekanego
  • 1puszka pomidorówbez skóry
  • 1litr bulionuwykonany wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
Suche przyprawy:
Do posypania:
  • sezam czarny
  • trochę cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • garść świeżych ziół(kolendra, bazylia, mięta)
Sposób przygotowania
  1. Dynię obieramy, czyścimy z pestek, tniemy w plastry. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Po upieczeniu kroimy w grubą kostkę.
  2. Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie.
  3. Do warzyw dodajemy suche przyprawy i podsmażamy 2 minuty mieszając. Dodajemy bulion (w wersji wege wywar z warzyw), pomidory, dynię i zagotowujemy. Następnie blendujemy zupę.
  4. Indyjską zupę dyniową podajemy posypaną sezamem, dymką i świeżymi ziołami.