Indyjskie curry z krewetek i mango
Indyjskie curry z krewetek i mango to błyskawiczne do wykonania danie w głębokim sosie. Chrupiące krewetki tygrysie ze słodko-kwaśnym mango doprawione aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Wszystko to w głębokim, gęstym sosie z mleka kokosowego. Danie bardzo łatwe do wykonania, smaczne i pożywne. Jak wszystkie dania curry doskonale smakuje w połączeniu z indyjskim ryżem basmati lub indyjskim pieczywem.

INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK I MANGO W WERSJI NISKOKALORYCZNEJ

Danie możemy wykonać na bazie mleka kokosowego lub wody. Wersja z mlekiem kokosowym jest bardziej pożywna, sos jest gęstszy i ma dodatkowy kokosowy aromat. Wersja na wodzie jest równie smaczna choć sos jest nieco mniej treściwy. Jego niewątpliwą zaletą jest niższa wartość kaloryczna (200 ml mleka kokosowego dodaje daniu 450 kcal).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
  • 250g krewetek Black Tigersurowych, obranych
  • 1szt. mango(może być z puszki), pokrojone w kostkę
  • 1szt. cebuli czerwonejpokrojonej w półplasterki
  • 200ml mleka kokosowegolub wody
  • 1łyżka soku z limonki(sok z 1/2 limonki)
  • sóldo smaku
  • 3łodyżki cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • garść świeżej kolendrydo posypania
Przyprawy do pasty:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Krewetki obrać, mango pociąć w kostkę, cebulę pokroić w piórka.
  2. Połowę pokrojonej cebuli i połowę pokrojonego mango umieścić w wysokim naczyniu. Dodać “Przyprawy do pasty” i zmiksować wszystko na gładką masę.
  3. W woku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodać krewetki.
  4. Kiedy zmienią kolor na różowy dołożyć zmiksowaną pastę oraz pozostałe pokrojone mango. Wlać mleko kokosowe (lub wodę) i gotować na małym ogniu 1-2 minuty.
  5. Wsypać posiekaną dymkę, wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i wymieszać.
  6. Podawać posypane kolendrą z dodatkiem ryżu basmati, ryżu jaśminowego lub chleba pita.