Jagnięcina z warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny “barani” smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
  • 300g jagnięcinybez kości (udziec lub poledwica)
  • 3szt. cebuli dymkipociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
  • garść kiełków fasoli mungświeżych lub ze słoika
  • 2szt. papryki czerwonejpociętej w cienkie paski
  • 2plastry ananasapokrojonego w kostkę
  • 1kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2łyżeczki pieprzu syczuańskiegorozgniecionego w moździerzu
  • szczypta soli
  • 4łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Pociąć jagnięcinę w plasterki a następnie w cienkie paski (najlepiej zrobić to gdy mięso jest lekko zamrożone). Wymieszać z marynatą, odstawić na 1 godz.
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć mieszając 2 minuty, przełożyć na talerz razem z powstałym sosem.
  3. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać warzywa, smażyć mieszając 30 sek, dodać przecier pomidorowy i mięso.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem syczuańskim, jeszcze raz wymieszać. Danie gotowe.