Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba
Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

16.08.2022
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
Składniki na wywar:
Sposób przygotowania
  1. Makaron Soba ugotować według przepisu na opakowaniu, przepłukać zimną wodą, odstawić.
  2. Do 1 litra zimnej wody włożyć umyte mięso i zagotować. Usunąć łyżką cedzakową pianę tworzącą się podczas gotowania.
  3. Włożyć wszystkie pozostałe składniki na wywar, solą doprawić według gustu. Gotować do miękkości mięsa około 30 minut.
  4. Wyjąć mięso z wywaru, zdjąć skórę i ją odrzucić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w małe kawałki.
  5. Włożyć do wywaru pokrojoną kapustę, dodać olej sezamowy i pokrojone mięso, zagotować.
  6. Rozłożyć makaron do miseczek, zalać zupą i posypać dymką.