Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie (by M. Klimczak)
Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Magda użyła do przygotowania tego dania karkówki czyli mięsa z dużą ilością przerostów. Takie mięso jak najbardziej nadaje się do smażenia stir-fry jednak należny je bardzo drobno pociąć. Wielokrotnie robiłem dania z karkówki na woku i mięso wychodzi mięciutkie tylko po cięciu w cieniutkie paseczki lub plasterki (o grubości ok. 1 mm). Przykład takiego cięcia macie w tym przepisie Karkówka smażona z kimchi. Wskazówka: cieniutkie cięcie wygodniej jest robić jeżeli zamrozimy lekko mięso. Jeżeli takie cięcie jest zbyt dużym wyzwaniem, wtedy najlepiej jest użyć polędwiczkę wieprzową i pociąć na grubsze paski. Danie serwujemy z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

SMAŻENIE STIR-FRY – SZYBKIE, SMACZNE I ZDROWE

Stir-fry czyli smażenie w woku z mieszaniem to rdzenna chińska technika przygotowania potraw. Składniki smaży się krótko na bardzo dużym ogniu, dzięki czemu są soczyste i zachowują większość składników odżywczych. W technice stir-fry używa się także bardzo niewiele tłuszczu, do większości smażeń wystarczą 1-2 łyżki oleju. Do smażenia na dużym ogniu najlepszy jest olej arachidowy, który ma dużą odporność na przepalanie. Olej arachidowy jest najpopularniejszym chińskim olejem do woka, poleca się go także w większości chińskich książek kucharskich.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Cook Time Passive Time
10minut 15minut
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Cook Time Passive Time
10minut 15minut
Ingredients
  • 200g karkówkilub polędwiczki wieprzowej
  • 1łyżka sosu sojowego jasnego
  • kilkaszt. marchewki(ok. 300g), pociętej w słupki
  • 1szt. porapociętego w słupki
  • 2ząbki czosnkupocięte w cienkie plasterki
  • kilkałyżek oleju do smażenia
Sos:
Do posypania:
  • 1łyżka sezamu białegouprażonego na patelni
  • garść świeżej kolendrylub inne świeże zioła
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso tniemy w paski. Im bardziej przerośnięte mięso (karkówka) tym cieniej należy ją pociąć. Polędwiczkę możemy pociąć w grubsze paski. Pocięte mięso marynujemy w 1 łyżce sosu sojowego przez 15-30 min.
  2. Marchew i pora tniemy w grube słupki, czosnek w cieniutkie plasterki.
  3. Na patelni podgrzewamy cukier, aż zamieni się w karmel (na zdjęciu). Do karmelu dodajemy pozostałe składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, sos chili, imbir i 2-3 łyżki wody. Gotujemy na minimalnym ogniu aż karmel się rozpuści a sos zgęstnieje. Odstawiamy.
  4. W woku na maksymalnym ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju arachidowego. Wrzucam mięso i od czasu do czasy mieszając smażymy ok. 2 minut. Wyjmujemy na talerz.
  5. Oczyszczamy wok (wystarczy przetrzeć papierem kuchennym). Znowu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy marchewkę i smażymy mieszając ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pora i czosnek i smażymy na dużym ogniu kolejne 3 minuty.
  6. Dodajemy mięso i przygotowany sos. Mieszamy i smażymy jeszcze mieszając aż mięso i warzywa pokryją się sosem.
  7. Danie podajemy posypane sezamem i świeżą kolendrą a jako dodatek gotowany ryż jaśminowy.