Kitsune udon – lisi makaron / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Nazwa potrawy nawiązuje do lisów, które według japońskich legend lubią smażony tofu. Przepis łączy tendencje wegetariańskiej kuchni buddyjskiej z użyciem makaronu udon.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.06.2021
Porcje
4osoby
Porcje
4osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pokroić tofu w trójkąty, podgrzać z makaronem wkładając na kilkadziesiąt sekund do wrzątku.
  2. Dashi zagotować z sake, mirinem i sosem sojowym (pod sam koniec gotowania dodać krążki pora).
  3. W miseczce ułożyć porcję makaronu i tofu, zalać bulionem, posypać kiełkami.