Krewetki w maśle miso
Krewetki w maśle miso to przepis łączący w sobie europejską klasykę z japońskimi przyprawami. Nasza etatowa szefowa kuchni Magda Klimczak bardzo lubi łączyć klasyczne z orientalnym. Tym razem standardowo wykonane krewetki na maśle z czosnkiem połączyła z japońską pastą miso, mirinem, imbirem i mielonym chili. Taka modyfikacja tego popularnego dania z będzie ciekawą odmianą dla fanów owoców morza. Polecam! Danie możemy podać jako składnik wielodaniowego azjatyckiego posiłku, jako przekąskę lub jako danie główne z dodatkiem gotowanego ryżu i kimchi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

16.09.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 500g krewetek Black Tiger
Małso miso:
Do podania:
  • szczypiorz dymki, pocięty ukośnie
Dodatek (opcjonalnie):
Sposób przygotowania
  1. Blenderem miksujemy masło z pastą miso, imbirem, czosnkiem, chilli, mirinem. Połowę doprawionego masła używamy aby obtoczyć krewetki i odstawiamy je na min. 30 min.
  2. Pozostałe masło podgrzewamy na patelni grillowej (ewentualnie używamy zwykłej patelni) i układamy w niej krewetki, smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy posypane szczypiorem. Pycha!