Przepis na Kurczak Generała Tso
Ocena ze starego portalu: 4,84 / 121 ocen
Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g udek kurczaka pociętych w 2,5 cm kostki
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, posiekanych
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szt. jajka
- 1/2 szklanki mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej
- trochę wody (opcjonalnie)
Sos:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżki wina ryżowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub w proszku
- 1/3 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalnie)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładać do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Komentarze
Ile razy bym go nie robił i nie wiem ile bym nie kupił udek ,to zawsze jest MAŁO
Coś szybko się to danie kończy 🙂
To nie ma nic wspólnego z prawdziwym Generas Tso Chicen
Podaj linka do przepisu do tego prawdziwego generała.
Ale jest dobre :
U mnie znowu brakło 🙂
Dodaj komentarz