Przepis na Kurczak Generała Tso
Ocena ze starego portalu: 4,84 / 121 ocen
Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 500 g udek kurczaka pociętych w 2,5 cm kostki
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, posiekanych
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szt. jajka
- 1/2 szklanki mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej
- trochę wody (opcjonalnie)
Sos:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżki wina ryżowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub w proszku
- 1/3 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalnie)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładać do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
Andy #1
Ile razy bym go nie robił i nie wiem ile bym nie kupił udek ,to zawsze jest MAŁO
Coś szybko się to danie kończy 🙂
Adach #2
To nie ma nic wspólnego z prawdziwym Generas Tso Chicen
brs #3
Podaj linka do przepisu do tego prawdziwego generała.
Andy #4
Ale jest dobre :
U mnie znowu brakło 🙂
Dodaj komentarz