Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa to danie pochodzące z kuchni tajskiej. Jest to danie dla poszukiwaczy nowych doznań smakowych. Specyficzny smak kwaśnych pędów bambusa być może nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto ich spróbować, bo nadają daniu naprawdę oryginalny smak. Ta wersja pędów bambusa, prócz charakterystycznego zapachu i chrupkiej struktury posiada mocno kwaśny smak. Jeśli chcemy go nieco złagodzić można pędy przepłukać na sicie bądź zblanszować. Danie jest bardzo ostre, jeżeli ktoś nie toleruje dużych ostrości może zmniejszyć ilość czerwonej pasty do 1 łyżki lub zastosować żółtą pastę curry.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pociąć cienkie plastry.
  2. Rozgrzać olej na średnim ogniu, dodać czerwoną pastę curry, rozmieszać i przesmażyć kilka sekund.
  3. Wlać mleko kokosowe, sos rybny, cukier, liście limonki kafir i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać kurczaka oraz pędy bambusa. Gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Podawać z ryżem jaśminowym.