Przepis na Kurczak z orzechami i słodkim sosem sezamowym / Przepis internauty
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Kurczak z orzechami i słodkim sosem sezamowym / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chciałem by było to danie orientalne, inne od tych, które już robiliśmy ale zarazem z elementami dla mnie ulubionymi jak słodki sosik, na bazie ciemnego sosu sojowego. Potrawa w nurcie chińskimi z elementami nieco tajskimi.
Chciałem by było to danie orientalne, inne od tych, które już robiliśmy ale zarazem z elementami dla mnie ulubionymi jak słodki sosik, na bazie ciemnego sosu sojowego. Potrawa w nurcie chińskimi z elementami nieco tajskimi.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 400 gram piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 cm świeżego imbiru posiekanego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów nerkowca
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- szczypta pieprzu do smaku
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu ryżowego ugotowanego
Składniki
Marynata do mięsa:
Sos:
Dodatek:
|
Głosów: 0 Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe! |
Sposób przygotowania
- Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (ważne, żeby kawałki były nie za duże i w miarę równe) Mieszamy ze składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Orzechy włoskie (bez łupinek) zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10 minut.
- W między czasie rozgrzewamy suchy wok i chwilkę prażymy orzechy nerkowca. Zsypujemy do miseczki.
- Pozbywamy się skórek z orzechów włoskich (po tym moczeniu zejdą praktycznie same) Wlewamy do woka nieco oleju i prażymy około minutę. Pozbywamy się ich z woka.
- Rozgrzewamy jeszcze nieco oleju w woku. Dodajemy posiekany imbir i czosnek. Smażymy kilka sekund ciągle mieszając. Odgarniamy składniki na bok.
- Do woka wrzucamy kurczaka, smażymy aż zmieni kolor około 3 minuty. Zabieramy wszystko z woka.
- Przygotowujemy sos, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wlewamy do pustego woka. Gdy zacznie się gotować, mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca. Mieszamy na ogniu jeszcze pół minuty i gotowe! Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz