Przepis na Kurczak z orzechami i słodkim sosem sezamowym / Przepis internauty
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Kurczak z orzechami i słodkim sosem sezamowym / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chciałem by było to danie orientalne, inne od tych, które już robiliśmy ale zarazem z elementami dla mnie ulubionymi jak słodki sosik, na bazie ciemnego sosu sojowego. Potrawa w nurcie chińskimi z elementami nieco tajskimi.
Chciałem by było to danie orientalne, inne od tych, które już robiliśmy ale zarazem z elementami dla mnie ulubionymi jak słodki sosik, na bazie ciemnego sosu sojowego. Potrawa w nurcie chińskimi z elementami nieco tajskimi.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 gram piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 cm świeżego imbiru posiekanego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów nerkowca
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- szczypta pieprzu do smaku
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu ryżowego ugotowanego
Składniki
Marynata do mięsa:
Sos:
Dodatek:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (ważne, żeby kawałki były nie za duże i w miarę równe) Mieszamy ze składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Orzechy włoskie (bez łupinek) zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10 minut.
- W między czasie rozgrzewamy suchy wok i chwilkę prażymy orzechy nerkowca. Zsypujemy do miseczki.
- Pozbywamy się skórek z orzechów włoskich (po tym moczeniu zejdą praktycznie same) Wlewamy do woka nieco oleju i prażymy około minutę. Pozbywamy się ich z woka.
- Rozgrzewamy jeszcze nieco oleju w woku. Dodajemy posiekany imbir i czosnek. Smażymy kilka sekund ciągle mieszając. Odgarniamy składniki na bok.
- Do woka wrzucamy kurczaka, smażymy aż zmieni kolor około 3 minuty. Zabieramy wszystko z woka.
- Przygotowujemy sos, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wlewamy do pustego woka. Gdy zacznie się gotować, mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca. Mieszamy na ogniu jeszcze pół minuty i gotowe! Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz