Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego
Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego to popularne danie codziennej kuchni japońskiej. Tak naprawdę kinpira oznacza rodzaj przygotowania dania poprzez “przesmażenie i duszenie”, ale nazwą ta określa się także dania przygotowane w ten sposób. W Japonii najczęściej jest wykonywana z łodyg łopianu i marchwi ale równie dobrze można ja robić z innych warzyw, wodorostów, tofu, glutenu a nawet mięsa. Duszenie odbywa się zazwyczaj w sosie sojowym i mirinie. My proponuję znakomitą kinpirę z selera naciowego, która świetnie podkreśla smak grillowanego łososia.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
  • 250g filetu z łososiabez skóry
Marynata do łososia:
Kinpira:
Sposób przygotowania
  1. Łososia umyć, osuszyć i podzielić wzdłuż na 4 kawałki.
  2. Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, mirin, sake i sok z limonki.
  3. Rybę zalać marynatą, odstawić na godzinę.
  4. Rozgrzać patelnia grillową i krótko opiec na suchej patelni odcedzonego z marynaty łososia (nie dodając tłuszczu).
  5. Przygotować kimpirę: na patelni, na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy, dodać pokrojony w cienkie paski seler naciowy.
  6. Po krótkim smażeniu dodać sake i jak alkohol lekko odparuje dodać sos sojowy i mirin. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu, ciągle mieszając i pod koniec dodać przyprawę 7 smaków. Ponieważ przyprawa jest dosyć ostra, trzeba kontrolować jej ilość według gustu.
  7. Łososia i kimpirę podawać na ciepło.