Makaron po syczuańsku na zimno (by M. Klimczak)
Makaron po syczuańsku na zimno to jedna z najbardziej znanych przekąsek ulicznych w chińskim regionie Seczuan. Danie to jest uproszczoną, zimną wersją innego słynnego syczuańskiego dania makaronu Dan Dan.

Jak przystało na ulubione danie najpikantniejszego regionu Chin, makaron po syczuańsku na zimno jest bardzo dobrze podostrzony. Główną pikantną przyprawą jest olej sezamowy, na którym przesmażamy papryczki chili i pieprz syczuański. Bardzo podobny efekt uzyskamy zastępując ten składnik 3 łyżkami oleju chili i 2 łyżeczkami pieprzu syczuańskiego zmiażdżonymi w moździerzu.

Do wykonania tej potrawy najodpowiedniejszy jest gruby i sprężysty makaron mie ale tym razem dla odmiany użyliśmy go w wersji jajecznej. Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, że sos jest gęsty (bardzo dobrze oblepia makaron) i pożywny.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Olej syczuański:
Sos:
Do posypania:
  • 2łyżki orzeszków ziemnychuprażonych na patelni, następnie pokruszonych
  • 1łyżeczka sezamu białegouprażonego na patelni
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Sposób przygotowania
  1. Makaron mie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (typowo 5-6 minut). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
  2. Przygotowujemy olej syczuański. W woku lub na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy płatki chili i pieprz syczuański. Przesmażamy przyprawy 3 minuty, następnie ochładzamy olej i wyjmujemy (odcedzamy) chili i pieprz. Odcedzony olej używamy jako składnik sosu.
  3. Mieszamy przygotowany olej syczuański z pozostałymi składnikami sosu.
  4. Ugotowany makaron mie mieszamy z sosem. Makaron po syczuańsku na zimno serwujemy posypany pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, sezamem i posiekaną dymką.