Makaron Shirataki z piersią kurczaka
Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy “biały wodospad”, sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

03.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 1paczka makaronu shiratakio dowolnym kształcie
  • 250g piersi kurczaka
  • 2cm świeżego imbirustartego na tarce lub posiekanego
  • 1/2szt. marchewkipokrojonej w cienkie, ukośne plasterki
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 2szt. cebuli dymkicebulka pocięta w pólplasterki, szczypior ukośnie w 2cm kawałki
  • 1/2szt. białej rzodkwipokrojonej w cienkie plastry
  • 1/2łyżki oleju sezamowego
  • 2łyżki oleju do smażenia
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Makaron wyjąć z opakowania, przełożyć na sitko i przepłukać dokładnie pod strumieniem zimnej wody.
  2. Mięso pokroić w cienkie plasterki 2×3 cm. Składniki sosu wymieszać z sobą do momentu rozpuszczenia cukru.
  3. Rozgrzać wok, wlać olej, wrzucić imbir i kurczaka. Smażyć mieszając przez 2 minuty aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodać czosnek, cebulkę (bez szczypiorku), marchew, rzodkiew i skropić wszystko olejem sezamowym. Smażyć przez następne 2 minuty mieszając.
  5. Wsypać szczypior dymki i wlać przygotowany wcześniej sos.
  6. Włożyć makaron i przy pomocy pałeczek mieszać go z sosem. Po minucie podawać gorącą potrawę posypaną kolendrą.