Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) – korańsko (gochujang) – chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 1/2paczki makaronu gryczanego Soba(150 gram)
  • 250g wieprzowinyszynki, polędwiczki wieprzowej lub schabu
  • 250g krewetek Black Tiger
  • 1szt. małego porapociętego w plasterki grubości 0,5 cm
  • 1szt. cebuli dymkiposiekanej
  • 2ząbki czosnkuposiekane lub wycisnięte
  • 1/2szt. papryki czerwonejpociętej w paski
  • 1cm. świeżego imbiruposiekanego
  • 1łyżka sezamu białegoprażonego, do posypania
Marynata:
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Mięso pociąć pociąć w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. Wymieszać składniki marynaty, włożyć mięso i odstawić na 30 min.
  2. Przed rozpoczęciem smażenia zagotować wodę i ugotować makaron soba według przepisu. Gotowanie makaronu powinno skończyć mniej więcej się razem z końcem smażenia, żeby można go było podać na gorąco.
  3. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i pora smażyć mieszając 1 minutę. Wyjąć na talerz.
  4. Ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić czosnek z imbirem, przesmażyć 15 sekund, dodać mięso i smażyć mieszając aż zmieni kolor i lekko się przysmaży (1-1,5 min). Dodać usmażone warzywa, krewetki, dymkę i sos. Wymieszać i gotować aż sos zgęstnieje.
  5. Na talerzu położyć porcję gorącego makaron soba, nałożyć porcję dania, posypać prażonym sezamem