Przejdź do treści

Makaron sojowy z wołowiną i warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem - na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do przybrania:
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do przybrania:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Grzyby mun gotować kilka minut w wodzie, osączyć na sitku pociąć w cieniutkie paski.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  2. Żółtko rozmieszać. Na małej patelni rozgrzać trochę oleju, wlać żółtko, rozprowadzić cieniutko na patelni i smażyć 30 sekund, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund. Przełożyć na talerz.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  3. Po ostygnięciu pociąć na cieniutkie paski.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  4. Zamarynowane (wcześniej) mięso pociąć w cieniutkie plastry, a następnie w cieniutkie paski (im cieńsze tym będą bardziej miękkie i smaczne). Cięcie najłatwiej zrobić jeżeli mięso jest lekko zamrożone.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  5. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, po 3 minutach przełożyć na sitko, osaczyć. Następnie przełożyć na deskę do krojenia i przeciąć na 4 części.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  6. Grzyby shitake namoczyć 30 minut, wstawić na gaz, zagotować, gotować 15 minut. Osączyć na sitku. Odciąć trzonki, odrzucić. Kapelusze przeciąć na pół, następnie każda połówkę pociąć na cienkie plasterki. UWAGA: woda po grzybach shitake jest bardzo aromatyczna, można ją użyć jako wegetariańską bazę do zupy (zamrożona może być przechowywana przez kilka miesięcy).
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  7. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić grzyby. Smażyć mieszając 2 minuty. Przełożyć na talerz.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  8. Oczyścić wok, ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić warzywa. Smażyć mieszając 1 minutę. Przełożyć na talerz.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  9. Oczyścić wok, rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor. Zdjąć z ognia, odlać cały płyn, który wydobył się podczas gotowania mięsa. Wstawić ponownie na gaz.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
  10. Dodać grzyby, warzywa i makaron, dokładnie wymieszać, smażyć mieszając 1 min. Dodać sos, dokładnie wymieszać. Danie podawać posypane paskami żółtka i grzybów mun.
    Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
Udostępnij ten przepis

2 komentarze do “Makaron sojowy z wołowiną i warzywami”

    1. Marynata jest do wcześniejszego zamarynowania mięsa 🙂 faktycznie nie było to wyjaśnione w krokach przepisu, już to poprawiliśmy. Pozdrawiamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *