Przepis na Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem - na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem - na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g wołowiny lub cielęciny
- 100 g makaronu sojowego
- 1 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałki lub startej na grubej tarce
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 4 cm kawałki
- 5 szt. grzybów shitake suszonych, dużych
- 3 1/2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Do przybrania:
- 1 szt. grzybów mun
- 1 szt. zółtka
Składniki
Marynata:
Sos:
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Grzyby shitake namoczyć 30 minut, wstawić na gaz, zagotować, gotować 15 minut. Osączyć na sitku. Odciąć trzonki, odrzucić. Kapelusze przeciąć na pół, następnie każda połówkę pociąć na cienkie plasterki. UWAGA: woda po grzybach shitake jest bardzo aromatyczna, można ją użyć jako wegetariańską bazę do zupy (zamrożona może być przechowywana przez kilka miesięcy).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (1)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1867)
- [+]Kuchnia chińska (418)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (22)
- Herbata, napoje (16)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (22)
- [+]Kuchnia chińska (418)
- [+]Przybory kuchenne (164)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (14)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz