Przepis na Makaron sojowy z wołowiną i warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron sojowy z wołowiną i warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem - na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g wołowiny lub cielęciny
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałki lub startej na grubej tarce
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 4 cm kawałki
  • 5 szt. grzybów shitake suszonych, dużych
  • 3 1/2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
Sos:
Do przybrania:
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g wołowiny lub cielęciny
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałki lub startej na grubej tarce
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 4 cm kawałki
  • 5 szt. grzybów shitake suszonych, dużych
  • 3 1/2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
Sos:
Do przybrania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Grzyby mun gotować kilka minut w wodzie, osączyć na sitku pociąć w cieniutkie paski.
  2. Żółtko rozmieszać. Na małej patelni rozgrzać trochę oleju, wlać żółtko, rozprowadzić cieniutko na patelni i smażyć 30 sekund, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund. Przełożyć na talerz.
  3. Po ostygnięciu pociąć na cieniutkie paski.
  4. Mięso pociąć w cieniutkie plastry a następnie w cieniutkie paski (im cieńsze tym będą bardziej miękkie i smaczne). Cięcie najłatwiej zrobić jeżeli mięso jest lekko zamrożone.
  5. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, po 3 minutach przełożyć na sitko, osaczyć. Następnie przełożyć na deskę do krojenia i przeciąć na 4 części.
  6. Grzyby shitake namoczyć 30 minut, wstawić na gaz, zagotować, gotować 15 minut. Osączyć na sitku. Odciąć trzonki, odrzucić. Kapelusze przeciąć na pół, następnie każda połówkę pociąć na cienkie plasterki. UWAGA: woda po grzybach shitake jest bardzo aromatyczna, można ją użyć jako wegetariańską bazę do zupy (zamrożona może być przechowywana przez kilka miesięcy).
  7. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić grzyby. Smażyć mieszając 2 minuty. Przełożyć na talerz.
  8. Oczyścić wok, ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić warzywa. Smażyć mieszając 1 minutę. Przełożyć na talerz.
  9. Oczyścić wok, rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor. Zdjąć z ognia, odlać cały płyn, który wydobył się podczas gotowania mięsa. Wstawić ponownie na gaz.
  10. Dodać grzyby, warzywa i makaron, dokładnie wymieszać, smażyć mieszając 1 min. Dodać sos, dokładnie wymieszać. Danie podawać posypane paskami żółtka i grzybów mun.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.