Przepis na Maki sushi z pieczonym łososiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki sushi z pieczonym łososiem
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Maki sushi z pieczonym łososiem to odmiana rolek sushi wypełniona aromatycznym łososiem w pięciu smakach, lekko podsmażonym na patelni. Potrawa dla zwolenników sushi z rybą, która została wcześniej poddana obróbce termicznej.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolki
Składniki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolki
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Filet z łososia posypać dosyć obficie przyprawą pięć smaków i niewielką ilością pieprzu.
    Maki sushi z pieczonym łososiem
  2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć filet 4 minuty z każdej strony. Ostudzić, skropić lekko sokiem z limonki i pociąć poprzecznie w plasterki.
  3. Płat nori położyć na macie do sushi błyszczącą stroną do dołu i dłuższym bokiem do siebie. Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie, nabrać garść ryżu i rozłożyć go równomiernie na płacie nori, zostawiając 2cm margines przy drugim boku.
    Maki sushi z pieczonym łososiem
  4. Na ryżu od swojej strony położyć plastry gruszki, kawałki ryby, pędy szczypiorku i paski papryki. Nadzienie posypać lekko sezamem.
    Maki sushi z pieczonym łososiem
  5. Zrolować zaczynając od boku z nadzieniem, na końcu posmarować wolny kawałek nori pastą wasabi lub wodą. Dokładnie przyciskać matę aby wszędzie, równomiernie skleiły się wszystkie produkty.
    Maki sushi z pieczonym łososiem
  6. Przełożyć na deskę, łączeniem do dołu. Po paru minutach pokroić na 8 lub 12 części (według gustu) za pomocą zwilżonego, bardzo ostrego noża. Tak samo przygotować następne maki sushi.
  7. Podawać z pastą wasabi, marynowanym imbirem i japońskim sosem sojowym.
    Maki sushi z pieczonym łososiem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.