Przejdź do treści

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolka
Składniki
Sałatka jajeczna koreańska (opcja 1)
Sałatka jajeczna chińska (opcja 2)
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolka
Składniki
Sałatka jajeczna koreańska (opcja 1)
Sałatka jajeczna chińska (opcja 2)
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Drobno posiekać jajko i dymkę.
    Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  2. Jajko i dymkę wymieszać z majonezem.
    Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  3. Płat nori położyć na macie do zwijania, błyszczącą stroną do dołu, szerszym brzegiem do siebie. Rozłożyć ryż cienką warstwą na całej powierzchni nori zostawiając jedynie ok 3 cm wolnej powierzchni na górze.
  4. Na ryżu ok. 3 cm od dołu rozłożyć na całej szerokości sałatkę jajeczną.
    Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  5. Całość zwinąć: zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Następnie zwijać dalej jak naleśnik, dość ciasno ale tak, żeby nadzienie nie wychodziło bokami. Na koniec zwilżyć krawędź nori wodą i dokładnie zlepić rulonik.
    Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  6. Teraz należy pociąć rolkę używając bardzo ostrego noża zwilżonego w wodzie. Najpierw odcinamy nieregularne brzegi, następnie tniemy rolkę na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i jeszcze raz, w sumie na 8 kawałków (możemy też pociąć na 6 kawałków). Jeżeli tniemy więcej rolek, od czasu do czasu należy zmyć z noża odkładający się ryż, który bardzo utrudnia cięcie.
    Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  7. Egg roll serwujemy z japońskim sosem sojowym. Sos nalewamy do małych miseczek, bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi (tak je się najczęściej) należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.
  8. OPCJA 1: do sałatki jajecznej dodajemy 1 łyżeczkę pasty chili Gochujang rozmieszaną z 1 łyżeczka wody. Używamy jako nadzienie do maki sushi. Uzyskujemy rolkę z czerwonym, ostrym nadzieniem jajecznym w stylu koreańskim.
    Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  9. Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  10. OPCJA 2: do sałatki jajecznej dodajemy 2 łyżeczki pasty z czarnej fasoli z czosnkiem. Używamy jako nadzienie do maki sushi. Uzyskujemy rolkę z czarnym, słonym nadzieniem jajecznym w stylu chińskim.
    Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
  11. Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *