Ogórki smażone z chili
Ocena ze starego portalu: 4,79 / 14 ocen
Danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. Jeżeli nie macie sosu hoisin możesz z tego dodatku zrezygnować, danie nie straci wiele na smaku. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ogórek obrać, przeciąć na pół a następnie każda połówkę rozciąć wzdłuż. Łyżeczką wybrać nasiona z ogórka, następnie każdą ćwiartkę ogórka przeciąć jeszcze raz na pół i następnie każdy kawałek pociąć na 3-4 paski.
  2. Kawałki ogórka położyć na talerzu, posypać solą i odstawić na 20 min. Po tym czasie opłukać ogórki wodą, osączyć a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić czosnek, imbir, chili i dymkę, smażyć 30 sek mieszając. Dodać ogórki, miód i sos hoisin, smażyć kolejne 30 sek cały czas mieszając.
  4. Wlać 1/2 szklanki wody i gotować na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając aż prawie cała woda wyparuje. Zgasić ogień, polać ogórki olejem sezamowym, wymieszać i przełożyć na półmisek. Serwować gorące.