Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku to bardzo smaczna i pożywna danie. Można go zaserwować na śniadanie lub na szybki obiad.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
3osoby 35minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 35minut
Składniki
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Grzyby wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić, pokroić w cienkie paski.
  2. Roztrzepać jajka w miseczce, dodać sos sojowy, chilli i 1 łyżeczkę wody. Dobrze roztrzepać, żeby się spieniły.
  3. Rozgrzać olej na dużej, grubej patelni i wrzucić pokrojone grzyby, paprykę, trawę cytrynową i czosnek. Smażyć 2-3 minuty.
  4. Dodać pokrojone mięso, smażyć dalsze 3 minuty aż mięso zmieni kolor na jasny i wsypać ugotowany ryż, groszek oraz dymkę.
  5. Następnie zalać wszystko roztrzepanymi jajkami. Smażyć omlet na wolnym ogniu, podnosząc jego brzegi i przechylając patelnię aby nadmiar masy jajecznej dostał się pod spód.
  6. Kiedy wierzch omletu będzie już suchy zsunąć delikatnie na talerz, posypać ulubionymi kiełkami (u nas kiełki z brokuła), podawać gorący. Można polać do smaku sosem chili i ewentualnie dosolić do smaku.