Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso (by Magda Klimczak)
Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso to oryginalne danie w stylu fusion z wyraźnym wpływem kuchni japońskiej. Duże macki ośmiornicy doprawione na ostro japońską przyprawą 7 smaków (japońskie chili z przyprawami) i smażone na oleju z esencją z papryczek chili. Ta bardzo ostra ośmiornica serwowana jest na znanym z rodzimych dań pure ziemniaczanym doprawionym japońską pasta miso. Końcowy efekt to smaczne i zdrowe danie o oryginalnym wyglądzie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.02.2021
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Czas gotowania
20minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Czas gotowania
20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki blendujemy z pastą miso i masłem na pure.
  2. Olej rozgrzewamy w woku, dodajemy delikatnie rozgniecione papryczki chilli. Smażymy kilka minut, następnie wyjmujemy papryczki, olej jest pikantny i aromatyczny.
  3. Macki ośmiornicy posypujemy przyprawą 7 smaków. Na przygotowany olej wrzucamy czosnek i ośmiornicę i smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty.
  4. Ośmiornicę podajemy posypaną sezamem z pure ziemniaczanym i usmażonymi papryczkami (dla dekoracji choć najtwardsi z najtwardszych mogą skosztować:). Pycha!