Przejdź do treści

Pikantne curry madras z krewetkami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantne curry madras z krewetkami
Pikantne curry madras z krewetkami to bardzo proste i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Korzystając z tego przepisu w 15 minut przygotujesz pyszne, zdrowe i pożywne danie obiadowe. Do przygotowania potrawy użyliśmy mleko kokosowe ale równie dobrze sprawdzi się jogurt lub śmietana. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi daniami możesz użyć zamiast ostrej curry madras wersję łagodna curry madras.

Pikantne curry madras z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Krewetki obtaczamy w curry i smażymy krótko na rozgrzanym oleju.
  2. Dodajemy pastę czosnkową, passatę pomidorową i mleko kokosowe, gotujemy 5 minut aż smaki się połączą. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą
  3. Podajemy z ryżem jaśminowym i/lub domowym chlebkiem nann (zob. przepis).
    Pikantne curry madras z krewetkami
Udostępnij ten przepis