Pikantne curry madras z krewetkami to bardzo proste i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Korzystając z tego przepisu w 15 minut przygotujesz pyszne, zdrowe i pożywne danie obiadowe. Do przygotowania potrawy użyliśmy mleko kokosowe ale równie dobrze sprawdzi się jogurt lub śmietana. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi daniami możesz użyć zamiast ostrej curry madras wersję łagodna curry madras.
Pikantne curry madras z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Pikantne curry madras z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g krewetek dużych np. black tiger 31-40
- 2 łyżki curry madras ostre
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
- chlebki naan maślane
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Krewetki obtaczamy w curry i smażymy krótko na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy pastę czosnkową, passatę pomidorową i mleko kokosowe, gotujemy 5 minut aż smaki się połączą. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą
- Podajemy z ryżem jaśminowym i/lub domowym chlebkiem nann (zob. przepis).
Udostępnij ten przepis