Pikantne krewetki w sosie pomidorowym
Pikantne krewetki w sosie pomidorowym to indyjskie danie w głębokim sosie na bazie przecieru pomidorowego. Oryginalnie potrawa nie zawiera śmietany jednak możemy ją dodać uzyskując bardziej pożywny i gęstszy sos. Jak przystało na indyjskie danie pikantne krewetki w sosie pomidorowym są dobrze doprawione i bardzo ostre. Łyżka kruszonego chili daje potężna dawkę ostrości, jeżeli nie lubisz ognia w ustach zmniejsz tą ilość nawet do 1/2 łyżeczki. Jak każde danie indyjskie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem basmati.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
Świeże zioła:
  • świeża kolendra
  • świeża bazylia
  • świeża melisaetc.
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, straty imbir, płatki chilli i zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy garam masalę i pastę pomidorową (i śmietanę). Smażymy kilka minut.
  2. Dodajemy pomidorki koktajlowe i krewetki, wszystko smażymy ok. 5-7 min na dużym ogniu. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami (kolendra, melisa, bazylia) z gotowanym ryżem basmati (lub jaśminowym).