Przejdź do treści

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami
Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm i posolić z obu stron. Zostawić na 10 -15 minut aż puści sok.
  2. Następnie opłukać plastry w zimnej wodzie i osuszyć bardzo dokładnie papierowym ręcznikiem.
  3. Pokroić bakłażana w kostkę i odstawić.
    Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami
  4. Zmiksować na gładką masę czosnek, cebulę cukier, sos rybny i chilli.
  5. W woku rozgrzać olej, dodać pastę i jak pojawi się aromatyczny zapach wrzucić bakłażana.
    Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami
  6. Smażyć mieszając przez 4 minuty.
  7. Dodać tofu, połowę bazylii, krewetki i delikatnie zamieszać. Podawać posypane pozostałą bazylią.
    Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami
Udostępnij ten przepis