Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Składniki
Warzywa:
  • 1/2szt. marchewkipokrojonej w 4 cm słupki
  • kawałek pora(jasna część), pokrojonego w słupki 6 cm
  • 1szt. zielonego ogórkaze skórką bez nasion, pokrojony w 6 cm słupki
  • kilkałodyżek cebuli dymkipokrojony w 6 cm kawałki
  • kilkaliści sałaty
Placki mandaryńskie:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania
  1. W woku rozgrzać olej i włożyć pierś kaczki skórą do dołu. Smażyć przez kilka minut na niewielkim ogniu. Odwrócić i smażyć przez następne kilka minut. Czynność powtórzyć dwa razy aż pierś stanie się miękka i rumiana.
  2. Pod koniec smażenia wlać sos sojowy, mirin i miód. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
  3. Wyjąć kaczkę z patelni i przestudzić.
  4. Pokroić w plastry a następnie w paski.
  5. Wsypać mąkę i cukier do miski i zalać wrzącą wodą. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut przykrywając wilgotną ściereczką.
  6. Z ciasta uformować cztery wałeczki a następnie każdy pokroić na pięć równych kawałków.
  7. Rozwałkować na krążki o średnicy 8 cm.
  8. Lekko posmarować olejem sezamowym jeden z krążków, na nim położyć drugi krążek.
  9. Powtórnie rozwałkować do średnicy 15 cm. Powtarzać czynność z pozostałymi plackami.
  10. Rozgrzać patelnię i pojedynczo smażyć placki na złoty kolor. Gotowy naleśnik powinien “rosnąć ” na patelni.
  11. Po lekkim przestudzeniu rozdzielać placki na dwie części.
  12. Układać na talerzu i natychmiast przykryć aby nie obeschły.
  13. Na naleśnikach rozsmarować sos hoisin, kłaść porcję sałaty, kaczki i warzyw.
  14. Zawijać w zgrabne rożki i podawać. W małym naczyniu można podać dodatkowo sos hoisin.