Przejdź do treści

Przygotowanie mięsa do zmiękczania / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Przygotowanie mięsa do zmiękczania / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Udało mi się zdobyć sposób z chińskiej restauracji na zmiękczanie mięsa, a dokładniej jak przygotować i pokroić mięso. Bardzo przydatna rada.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. piersi kurczaka dużej
  • 2 szt. białka jajka
  • 2 łyżeczki mąka kukurydziana lub ziemniaczanej
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. piersi kurczaka dużej
  • 2 szt. białka jajka
  • 2 łyżeczki mąka kukurydziana lub ziemniaczanej
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przed krojeniem mięsa należy je wsadzić do zamrażalnika na czas od 1 do 2 godzin, tak aby nie zamarzło "na kość" tylko było zwarte.
  2. Następnie po wyjęciu kroimy ostrym, długim nożem na dość cienkie plasterki wielkości listka laurowego.
  3. Tak przygotowane mięso natychmiast wstawiamy do lodówki, żeby nie rozmroziło się zbyt raptownie.
  4. Przygotowujemy zalewę do zmiękczania z 2 białek i 2 łyżeczek płaskich mąki kukurydzianej. Całość mieszamy z pokrojonym mięsem i wstawiamy na wieczór do lodówki. W trakcie zmiękczania 2-3 razy mieszamy, można dodać odrobinę wody.
  5. Tak przygotowane mięso używamy do przygotowania wszelkich potraw chińskich. Można zrobić to samo z mięsem z indyka, wieprzowiną lub wołowiną. Zawsze poprawia nieznacznie gęstość mięsa i nie klei się do woka.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *