Przepis na Ryż gotowany na sypko

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż gotowany na sypko
Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen
Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.

Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy sam tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
szklanki ugotowanego ryżu
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
szklanki ugotowanego ryżu
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlać 1 litr wody. Wstawić na gaz. Kiedy woda się zagotuje dodać ryż.
  2. Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 12 min.
  3. Odsączyć ryż na sitku. Jeżeli chcemy go użyć do smażenia należy odstawić go na kilka godzin, żeby dobrze wysechł.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty