Przejdź do treści

Ryż gotowany na sypko

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż gotowany na sypko
Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen
Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.

Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy sam tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
szklanki ugotowanego ryżu
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
szklanki ugotowanego ryżu
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlać 1 litr wody. Wstawić na gaz. Kiedy woda się zagotuje dodać ryż.
  2. Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 12 min.
  3. Odsączyć ryż na sitku. Jeżeli chcemy go użyć do smażenia należy odstawić go na kilka godzin, żeby dobrze wysechł.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *