Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng
Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng to pożywne i smaczne danie popularne w Indonezji. Połączenie ryżu, krewetek, ostrych przypraw i zwijanego omletu daje znakomity efekt smakowy. Krewetki można zastąpić piersią z kurczaka.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
Na pastę:
Na omlet:
Do przybrania:
  • 2łyżki świeżej kolendrylub naci pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Ugotować ryż wg. przepisu z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
  2. Cebulę, chili, czosnek, koncentrat pomidorowy, curry madras i 1 łyżkę oleju zmiksować na gładką masę.
  3. Jaja rozbić i delikatnie roztrzepać (wprowadzić w masę jajeczną jak najmniej powietrza), dodać olej sezamowy, sos sojowy i sól.
  4. Na grubej patelni (najlepiej prostokątnej) usmażyć jak omlet tamago (zobacz przepis na tamago). Gotowy, zwinięty omlet pokroić w 1 cm plasterki i odstawić.
  5. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić dymkę, groszek, krewetki i dodać przygotowaną pastę. Wlać sos sojowy, bulion (lub wodę) i dusić około 5 min.
  6. Po tym czasie dodać ryż i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  7. Nasi Goreng podawać gorący, z ułożonymi krążkami omletu i przyozdobiony świeżą kolendrą.