Sałatka z białej rzodkwi i avocado z dressingiem wasabi (do sushi)
Sałatka z białej rzodkwi i awocado z dressingiem wasabi to danie serwowane jako dodatek do sushi. Awocado możemy zastąpić świeżym ogórkiem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Składniki
  • 20cm białej rzodkwi
  • 1/2szt. awokadoobranego ze skórki
  • kilkalistków kapusty pekińskiej
  • 3szt. rzodkiewkipokrojonej w półplasterki
  • 1łyżka nasion słonecznika
  • 2łyżeczki sezamu białegouprażonego
Dressing wasabi:
Sposób przygotowania
  1. Rzodkiew pokroić w cienkie paski, przepłukać pod zimną wodą i odsączyć.
  2. Avocado pokroić podobnie jak rzodkiew w paski.
  3. Wrzucić rzodkiew i awokado wszystko do miski i połączyć z z poszarpanymi dłońmi listkami kapusty pekińskiej i pokrojoną rzodkiewką.
  4. Składniki dressingu połączyć z sobą. Polać sałatkę, delikatnie wszystko wymieszać, posypać nasionami słonecznika i ziarnami sezamu.
  5. Podawać jako sałatkę towarzyszącą sushi lub jako dodatek do dań japońskich.