Sałatka z białej rzodkwi i marchewki (dodatek do sushi)
Sałatka z białej rzodkwi i marchewki to doskonały dodatek do wszelkich rodzajów sushi, a także innych dań japońskich. Sałatkę tą można także z powodzeniem podać jako jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego (orientalnego) posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Czas oczekiwania
2godziny
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Czas oczekiwania
2godziny
Składniki
  • 10 cm białej rzodkwi
  • 1szt. marchewkigrubej
  • 1/2łyżeczki soli
Marynata:
Sposób przygotowania
  1. Rzodkiew i marchew obrać następnie pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie, prawie przeźroczyste plasterki.
  2. Przesypać warzywa solą, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  3. Po tym czasie odsączyć dokładnie na sicie z powstałego płynu.
  4. Do niewielkiej miseczki wsypać cukier i wlać ocet ryżowy. Mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści a następnie wlać olej sezamowy.
  5. ak zrobioną marynatą zalać rzodkiew i marchew. Wymieszać i odstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
  6. Przed podaniem lekko odsączyć z płynu i posypać uprażonym sezamem.