Sałatka z dyni z sosem miso (by M. Klimczak)
Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.07.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas gotowania
20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas gotowania
20minut
Składniki
  • 300g fasolki szparagowejświeżej lub z puszki
  • 2grube plastry dyni
  • plaster tofu zwartego(1/3 paczki)
  • 1szt. papryczki chili
  • garść świeżych ziółmięty, kolendry, bazylii
  • trochę solido smaku
Sos miso:
Dodatki:
  • garść orzechówposiekanych (różne rodzaje)
Sposób przygotowania
  1. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Po upieczeniu kroimy w grubą kostkę.
  2. Świeżą fasolkę obcinamy z oby końców, następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby była al dente. Fasolkę z puszki tylko odsączamy z wody.
  3. Przygotowujemy sos miso podgrzewając lekko wszystkie składniki w rondelku dokładnie mieszając. Orzechy prażymy na suchej patelni.
  4. W miseczce wykładamy fasolkę, dynię, drobno pociętą papryczkę chili. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Próbujemy, ewentualnie dosalamy do smaku. Sałatkę posypujemy pokruszonym tofu, prażonymi orzechami i świeżymi ziołami. Pycha!