Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado
Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie “odchudzające”. Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.07.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
20minut
Składniki
  • 2garści krewetek Black Tiger
  • 1łyżka masła
  • 2szt. awokado
  • 1szt. grejpfruta czerwonego
Dressing:
  • 1szt. limonki(sama otarta skórka)
  • 2łyżki sosu sojowego
  • 2łyżki oliwy
  • 1łyżeczka miodupłynnego
  • sóldo smaku
  • pieprzdo smaku
Do przybrania:
  • kilkaliści sałaty
  • 1łyżka kiełkówulubionych (np. rzodkiewki lub brokuła)
  • 1łyżka szczypiorkuposiekanego
Sposób przygotowania
  1. Krewetki obrać z pancerzy, krótko obsmażyć na maśle i ostudzić.
  2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w plastry. Grejpfrut obrać, usunąć białą skórkę i podzielić na cząstki.
  3. Przygotować dressing: z limonki zetrzeć skórkę i wymieszać z sosem sojowym, oliwą i miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Wrzucić do miski owoce oraz krewetki, polać dressingiem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  5. Udekorować półmisek listkami sałaty, na to wyłożyć schłodzoną sałatkę, posypać kiełkami i szczypiorkiem.