Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi
Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi to doskonały dodatek do chińskich dań, szczególnie smaczna jako kontrast do pikantnych smaków.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 1/4główki kapusty czerwonejśredniej wielkości
  • 1/2szt. pomarańczysam wyciśnięty sok
  • 1łyżeczka skórki z pomarańczystartej z pomarańczy
  • 1łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • 1łyżeczka cukru
  • 1/2łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu do smaku
  • garść orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
  1. Kapustę cienko poszatkować i wrzucić do miski.
  2. Pomarańczę dokładnie wymyć, sparzyć. Otrzeć 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy i dodać do kapusty.
  3. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, wlać do kapusty, dodać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, sól i pieprz do smaku.
  4. Wymieszać i odstawić aż kapusta zmięknie – na ok. 30 minut. Podawać kapustę posypaną orzeszkami ziemnymi (całymi lub pokruszonymi – według gustu).