Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem (stir-fry)
Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem to ciekawie chińskie danie stir-fry z kurczaka z owocami liczi. Danie proste do wykonania i posiadające wyszukany, zrównoważony smak kwaśno, słodko, słony z pikantną nutą.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
Marynata:
  • 1/2szklanki syropu z liczi(po owocach z puszki)
  • 1łyżka soku z limonkilub cytryny
  • 3łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować wg. przepisu
  2. Filet kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę 2 x 2 cm
  3. Wymieszać składniki marynaty i zalać mięso. Odstawić na minimum 30 minut.
  4. Rozgrzać w woku olej arachidowy z olejem sezamowym, wrzucić i imbir i cebulę, smażyć mieszając 1 minutę.
  5. Mięso odcedzić z marynaty i dołożyć do woka. Smażyć mieszając aż filet zblednie (4-5 minut).
  6. Dodać ugotowany ryż, liczi, chili, i dymkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę podgrzać.
  7. Przełożyć danie na talerz, posypać uprażonym słonecznikiem.