Smażone jajka pani Jang
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Smażone na głębokim oleju chińskie danie z jaj. Może być podane na śniadanie, jako szybkie danie z ryżem lub składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać olej w woku do momentu, w którym na powierzchni pojawiają się bąbelki.
  2. Wbić jajka do miseczki i wlać do gorącego oleju. Po dwóch minutach zmniejszyć płomień. Białko powinno być ścięte, z chrupiąca skórką, a żółtko powinno pozostać płynne.
  3. Delikatnie wsunąć pod jajka łopatkę, wyjąć je z woka.
  4. Odlać olej z woka zostawiając 2 łyżki oleju, włożyć jajka z powrotem. Wstawić na ogień na kolejne 1-2 minuty, aby skórka bardziej się wysmażyła. Delikatnie wyjąć jajka z woka i odsączyć z nadmiaru oleju.
  5. Ułożyć na talerzu, skropić sosem sojowym i posypać pieprzem, dymką i chili. Można podawać z gotowanym ryżem.